Informatie: Uw browser accepteerd geen cookies. Om boeken toe te voegen aan uw winkelwagentje dient uw browser cookies te accepteren.
Sumo - Helmut Newton (gesigneerd)45 jaar met Philips (gesigneerd)
SHV 1896-1996 (Irma Boom)

Beschikbaarheid
Dit boek is momenteel niet beschikbaar.
Leverbaar binnen:

not_available.gif

SHV 1896-1996 (Irma Boom)

Prijs: € 1,00

Stel een vraag over dit boek

<-- Blader in het boek

Toen dit elf centimeter dikke boek, dat 2.136 ongenummerde pagina’s telt, in 1996 verscheen, veroorzaakte het een sensatie. En nog altijd komen jonge typografen speciaal naar het Museum Meermanno om dit 3,5 kilo zware boek te bekijken. Dit vanwege de druktechnische hoogstandjes waarmee het is vervaardigd: laserdruk, perforaties, complexe rasters en andere in boeken zelden vertoonde vondsten.

Stellig is dit het duurste jubileumboek dat ooit is verschenen. Vormgeefster Irma Boom en kunsthistoricus Johan Pijnappel kregen van Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006) de opdracht om ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV) een boek te maken dat aansloot bij het motto van dit familiebedrijf: ‘Look for the unusual’. Ze werkten ruim vijf jaar aan dit jubileumboek, dat uiteindelijk zo’n 1,3 miljoen euro kostte.

Voor het binnenwerk werd speciaal papier gemaakt dat eeuwen houdbaar blijft. In de losse rug werd een stalen plaat toegevoegd, die de jaartallen 1896 en 1996 op het boekblok zó weerspiegelt dat er ‘2096’ komt te staan (‘alsof het boek zelf met zijn honderdjarige geschiedenis de komende eeuw een spiegel voorhoudt’). Op de snede van het boek, dat acht leeslinten telt, is een tulpenveld afgedrukt, dat bij het doorbladeren veranderd in een gedicht van Gerrit Achterberg (‘De Bolero van Ravel’). Drukkerij Rosbeek in Nuth moest drie maanden lang al het andere werk stilleggen om dit boek te kunnen drukken.

Het verscheen in twee edities: een Nederlandse in het wit (oplage 4.000) en een Chinese in het zwart (oplage 500). De Chinese editie is niet wit, omdat dit daar de kleur van de dood is. Een groot deel van de oplage ligt in een kluis. Verspreid worden de boeken alleen binnen het bedrijf en mondjesmaat daarbuiten. Er is berekend dat honderden jaren nodig zijn om alle exemplaren de wereld in te sturen.

Het magnum opus van Irma Boom is hét icoon van modern Nederlands grafisch design. Er zijn exemplaren in de Koninklijke Bibliotheek, Museum Meermanno in Den Haag, het Graphic Design Museum te Breda, bij Speciale Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Museum of Modern Art te New York. Ook het Rijksmuseum is de gelukkige bezitter van een exemplaar.

SpecialeBoeken.nl presenteert met veel trots een exemplaar van dit ongekend zeldzame kunstwerk.  Het boek verkeert in een absolute nieuwstaat. 

Auteurs: Irma Boom
Uitgever: Rosbeek
Druk: 1e
Uitgiftejaar: 1996
Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
ISBN: geen (in eigen beheer uitgegeven)
Gewicht: 3,5 kg
Formaat: 23 cm hoog /  19 cm breed / 11 cm dik
Aantal blz.: 2.136


 Laatste update: Thursday, 21 February 2019 18:30